Projekat „Aktivni 3“

Projekat „Aktivni 3“ sprovodi Klub za osnaživanje mladih 018 (KOM 018) iz Niša u saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Niša, 7 srednjih škola iz Niša: Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“, Gimnazija „Bora Stanković“, Ugostiteljsko-turistička škola Niš, Umetnička škola Niš, Muzička škola Niš, Mašinska škola Niš i Medicinska škola „Dr Milenko Hadžić“ iz Niša, Društvom Roma „Prokuplje“ iz Prokuplja i 2 srednje škole iz Prokuplja: Poljoprivredna škola „Radoš Jovanović Selja“ i Tehnička škola „15. Maj“. 

 

Set aktivnosti je osmišljen tako da jača kapacitete mladih ljudi, prvenstveno srednjoškolaca, kroz trening o volonterizmu i aktivizmu, podizanje svesti o položaju marginalizovanih mladih i kako da osmisle i sprovedu akciju koja će za cilj imati informisanje vršnjaka o važnosti volonterizma i aktivizma. Projekat dodatno povezuje mlade iz srednjih škola iz Niša i Prokuplja različitih profila. 

 

Učenici naše škole učestvovali su na treningu o volonterizmu i aktivizmu zajedno sa svojim vršnjacima iz pomenutih škola i organizacija. Osnaženi mladi, edukovani na treningu će potom zajedno sa supervizorima iskoristiti stečeno znanje i pripremiti i sprovesti akcije u svojim školama i u saradnji sa KOM 018, Društvom Roma „Prokuplje“ i KZM Niš. Projekat uključuje i razmenu dobrih praksi iz prethodnog projekta – biće predstavljene sve prethodno sprovedene akcije. Sve planirane aktivnosti biće sprovedene u Nišu i Prokuplju u periodu od 10.07.2020 – 10.12.2020. godine. 

 

Realizacija projekta u školi započela je nakon treninga na kome su učestvovale Katarina Ranđelović III ft i Anđela Amzić II lt kroz promociju ideje aktivizma mladih predsedništvu UP kao i rukovodstvu škole, nastavila se pokretanjem kluba volontera unutar škole, a okončala se u toku prošle nedelje kada je održan ZOOM sastanak Učeničkog parlamenta i kada su isporučene stolice za potrebe parlamenta kao akcija koju su sprovele u okviru ovog projekta.

 

Projekat „Aktivni 3“ finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbija.