О ШКОЛИ

Медицинска школа „Др Миленко Хаџић“ Ниш једна је од најстаријих средњих стручних школа у области здравства и социјалне заштите Републике Србије. Основана је 27. 11. 1946. године по захтеву Министарства здравља. Као једна од највећих медицинских школа у Србији током богате историје свога рада и постојања школовала је и школује изузетно квалитетан кадар за подручје рада здравство и социјална заштита, као и ученике који настављају своје школовање на високошколским установама у земљи и иностранству.

Име „Др Миленко Хаџић“ школа је добила 12. 12. 1958. године, када је одржана комеморативна свечаност поводом седамнаест година од смрти народног хероја др Миленка Хаџића. Већ следеће године, на исти дан, прослављен је и Дан школе у знак годишњице смрти др Миленка Хаџића. Дана 24. 6. 1963. године, откривена је спомен – биста др Миленка Хаџића, која се и данас налази у дворишту школе.

Поводом 60 година рада школе објављена је богато опремљена монографија, једини писани документ о раду школе. Монографија је историјски пресек рада једне просветне установе. У дугом временском периоду Школа се суочавала са различитим проблемима и искушењима, али је суштина њеног рада увек била иста – образовати и васпитавати хумане људе, здравствене раднике који су стручни и обучени, а у исто време, добри, поштени и часни људи. На овим принципима се темељио рад свих запослених у школи и на почетку њеног рада и данас, а биће смернице и у будућности.

Током дуге историје свога рада школа је добитник многобројних награда и признања. Поменућемо само последње велико признање Награду града Ниша „11. јануар“ – највише признање које додељује град Ниш.

Школа има верификацију за школовање свих образовних профила подручја рада здравство и социјална заштита, а тренутно у 32 одељења школује следеће профиле у четворогодишњем трајању: медицинска сестра – техничар, медицинска сестра – васпитач, педијатријска сестра – техничар, стоматолошка сестра – техничар, физиотерапеутски техничар, лабораторијски техничар и фармацеутски техничар. Теоријска настава изводи се у главној школској згради, док се настава вежби и вежби у блоку изводи у помоћној школској згради где су смештени кабинети и лабораторије намењени образовним профилима. У трећем и четвртом разреду наства вежби и вежби у блоку поред кабинета изводи се и у здравственим установама примарног, секундарног и терцијарног здравства, здравственим институтима и апотекама које су наша наставна база од оснивања школе. Наставу изводи 88 наставника међу којима има и оних са научним, специјалистичким и педагошким звањима. Научна и специјалистичка звања има 16 наставника – троје наставника су доктори наука, један је магистар наука, једанаесторо наставника имају лекарске специјализације, а један наставник специјализацију. Педагошка звања има петоро наставника. Наставници школе своје искуство преносе на ученике развијајући њихово интересовање и компетенције. То најбоље илиструје учешће наших ученика који са препорукама наставника постају полазници семинара из биомедицине, хемије, математике, или лингвистике у Истраживачкој станици „Петница“, или најзапаженија поставка на Фестивалу науке „Наук није баук 11“, који се традиционално одржава у Нишу.

Сарађујемо са многим факултетима Универзитета у Нишу на различите начине – учешћем наших наставника у пројектима факултета, писањем научних и стручних радова, партиципацијом на семинарима, конгресима и стручним скуповима и као полазника и као предавача. Такође, за ученике школе се на овим факултетима организују интерактивне тематске посете из различитих области проучавања.

Школа интензивно сарађује и са цивилним сектором, како у области наставе тако и у ван наставним активностима – школске 2019/20. укључили смо се као партнери „НИИТ центра“ у ИПА пројекат прекограничне сарадње „За сваког ко је спасио дрво“, док смо школске 2020/21. године укључени у пројекат „Активни 3“ у организацији КОМ 018 а под покровитељством Министарства омладине и спорта. Да су наши ученици и добри ђаци сведоче освојена места на такмичењима како из опште образовних тако и из стручних предмета, а не недостају нам ни награде на спортским такмичењима: Школске 2018/2019. године из предмета математика један ученик је освојио прво место на републичком такмичењу. Из предмета енглески језик два ученика је освојило треће место на окружном такмичењу. Из предмета биологија један ученик је освојио треће место на републичком такмичењу. Из предмета анатомија и физиологија један ученик освојио је друго место појединачно и три ученика је освојило треће место екипно на републичком такмичењу. Из предмета прва помоћ школска екипа освојила је друго место на градском такмичењу. Из предмета српски језик и књижевност на такмичењу књижевна олимпијада пет ученика је освојило треће, а два ученика друго место; из предмета српски језик и култура изражавања један ученик освојио је треће место на окружном такмичењу. Што се тиче школског спорта, ученици наше школе из године у годину освајају медаље на бројним појединачним и екипним такмичењима. У школској 2019/20. и 2020/21. због епидемиолошких разлога нису одржавана такмичења.

Да пласмани на такмичењима нису случајност говори и велики проценат наших ученика који настављају даље школовање, а на пријемним испитима постижу изванредне резултате – да поменемо само овај последњи пријемни испит школске 2019/2020. када су наши ученици заузели прво и треће место на ранг листи на Медицинском факултету при Војно – медицинској академији Универзитета у Београду, прво место на ранг листи на Медицинском факултету Универзитета у Нишу као и били у првих пет маста на различитим департманима Природно – математичког и Филозофског факултета Универзитета у Нишу.

Осим што су посвећени стицању и примени нових знања, наши ученици развијају и одговоран однос према друштву и локалној заједници. Кроз ван наставне активности, школске секције, тимове и Ученички парламент партиципирају у различитим сверама живота и рада нашег града, а многе акције, нарочито хуманитарне, сами иницирају. Дугогодишња је сарадња са Домом за децу и омладину „Душко Радовић“, са Установом социјалне заштите „Мара“, Школом за специјално образовање „Царица Јелена“, Геронтолошким центром, Црвеним крстом, Горском службом спасавања. Наши ученици, представници Ученичког парламента школе су чланови Уније средњошколаца Србије, вршњачки су едукатори Дома здравља у Нишу, добровољни су даваоци крви, а пре свега тога су добри људи.

Бити ђак медицинске школе је изазов и прилика да се ученик развије у одговорног, образованог и хуманог младог човека који је већ после четворогодишњег школовања спреман да ради и буде самосталан, користан члан друштва, као и да се отисне у даље образовање на високим школама и факултетима.