Упис ученика у први разред

Kalendarom upisnih aktivnosti planirano je da upis učenika u prvom upisnom krugu, odnosno podnošenje prijava za upis učenika u srednje škole (osim za muzičke i baletske škole) bude realizovan na sledeći način:

  1. Neposredno u školi (u ponedeljak 12. i utorak 13. jula od 8 do 15 časova) i/ili
  2. Elektronskim putem, preko portala Moja srednja škola (od ponedeljka 12. jula od 8 časova do nedelje 18. jula do 24č)

Takođe, prethodnih dana je bilo dosta pitanja na koja možemo odgovoriti na osnovu dopisa republičke komisije:

  1. Roditelji koji se nalaze u inostranstvu i koji su autorizvoani korisnici, mogu iz inostranstva da pristupaju Portalu i da elektronskim putem podnose prijavu za upis u srednju školu.
  2. Učenici koji su obavili pregled u privatnoj ili vojnoj zdravstvenoj ustanovi upis u srednje škole će obaviti neporsredno u srednjoj školi, kada i dostavljaju lekarsko uverenje.
  3. Srednje škole imaju obavezu da od ponedeljka 12. jula upisuju samo one učenike koji su raspoređeni u prvom upisnom krugu (10.jula) na osnovu podataka iz poslednjih zvaničnih izveštaja (a koji ispunjavaju i Konkursom predviđene zdravstvene uslove) i/ili na osnovu overene odluke nadležne okružne komisije. Sve odluke nadležnih okružnih komisija su donete do 2. jula i podaci o tim učenicima već se nalaze u prvim zvaničnim izveštajima RUK (od sinoć) o rasporedu učenika u prvom krugu. Sve eventualne nove odluke okružnih komisija, okružne komisije će moći da donose (i unose podatke o odlukama u centralnu bazu) tek nakon zvaničnih izveštaja RUK o rasporedu u drugom krugu, odnosno tek nakon 15. jula.
  4. Srednje škole imaju obavezu da od danas (nedelja 11. jul) „čuvaju“ mesta svim učenicima koji su raspoređeni po zvaničnim izveštajima RUK (od sinoć) do isteka madnata orkužnih komisija, odnosno do 31. avgusta, čak i ukoliko raspoređni učenici ne dostave dokumentaciju za upis.Tek, nakon isteka mandata okružnih komisija, odnosno tek od 1. septembra, upis učenika na preostala slobodna mesta je u nadležnosti srednjih škola (ali samo ukoliko na obrazovnom profilu postoje preostala slobodna mesta).
  5. Učenici, čiji je status NERASPOREĐEN u centralnoj bazi podataka se najpre u ponedeljak 12. jula obraćaju svojoj osnovnoj školi kako bi popunili listu želja za preostala slobodna mesta u drugom upisnom krugu neposredno ili elektronskim putem preko portala Moja srednja škola.
  6. Učenici koji su već raspoređeni u prvom upisnom krugu, ali se u ponedeljak 12. jula (ili u utorak 13. jula) ispostavi da ne ispunjavaju zdravstvene uslove za upis u obrazovni profil u koji su raspoređeni se obraćaju nadležnoj Okružnoj komisiji, odnosno Zdravstvenoj okružnoj komisiji i dostavljaju svu prateću (zdravstvenu) dokumentaciju na Pisarnici nadležne školske uprave (napomena: učenik se obraća okružnoj komisiji, ali u svojoj osnovnoj školi, osnovna škola dostavlja zahtev okružnoj/zdravstvenoj komisiji sa pratećom dokumentacijom na Pisarnici nadležne školske uprave).