Најбољих 500 ученика након дипломирања добиће посао

Медицинска школа "Др Миодраг Лазић", Ниш > Вести > Најбољих 500 ученика након дипломирања добиће посао

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar sastao se sa direktorima srednjih medicinskih škola u Srbiji povodom početka nacionalnog programa zapošljavanja najboljih mladih medicinskih sestara i tehničara, diplomaca ovih obrazovnih ustanova. Na sastanku kojem su prisustvovali direktori srednjih medicinskih škola iz cele zemlje,  ministar zdravlja je istakao da će već u septembru posao u zdravstvenim ustanovama dobiti 400 ili 500 najboljih đaka srednjih medicinskih škola.

„Vodimo odgovornu kadrovsku politiku u zdravstvu, politiku zadržavanja naših najboljih lekara i medicinskih sestara. Naš  cilj je da o zdravlju građana Srbije brinu najbolji zdravstveni radnici”, istako je ministar Lončar. “Dogovoreno je da će od septembra i najbolji đaci medicinskih škola, njih između 400 i 500 dobiti posao u našim zdravstvenim ustanovama, dobiće dakle šansu da rade, da se usavršavaju i dobiće sve privilegije koje su neophodne da bi ostali ovde, u svojoj zemlji“, rekao je Lončar.

Sastanku sa ministrom dr Zlatiborom Lončarom prisustvovao je i Miroslav Savić, direktor Medicisnke škole “Dr Milenko Hadžić” u Nišu.

“Inicijativa koju je pokrenula Vlada Srbije da mladi posle srednje škole dobiju posao je od izuzetnog značaja jer smo godinama unazad suočeni sa problemom da naši  učenici  masovno odlaze u inostranstvo”, kaže Miroslav Savić. “Ako se ovaj predlog realizuje to bi značilo  da ta deca mogu da nađu posao u struci u svojoj zemlji  i da im se u dobrim uslovima omogući da napreduju i da se usavršavaju”.

Savić dodaje da je zahtev ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara bio da sve škole ministarstvu dostave spisak deset do petnaest najboljih učenika sa svih smerova koji postoje u školama.

“Tražili su podatke o uspehu učenika, praktično to znači da, ako su bili najbolji, imaju  prosek 5,00, ali uz to dostavljamo i podatke o tome da li su i na kojim takmičenjima učestvovali. Podaci se odnose na tri generacije unazad, odnosno na đake koji su našu školu završili 2016, 2017. i 2018.godine. U obavezi smo da do kraja februara dostavimo spiskove za protekle tri generacije, a do septembra za generaciju koja sada završava”, kaže direktor Savić.

Kriterijumi za izbor najboljih đaka je prosečna ocean učenika u sva četiri razreda i dodatno se dostavljaju učešća i uspeh koji su učenici postigli na tim takmičennjima. Za mlade koji su završili srednju medicinsku školu to će biti dodatna, olakšavajuća, okolnost za dobijanje radnog mesta, a kod učenika sa istim prosekom nagrade na takmičenjima će u neku ruku i presuditi ko će dobiti posao. Prema rečima direktora Medicinske škole u Nišu na spisku moraju da se nađu najbolji učenici sa svih smerova koji postoje u školi.

Da izbor učenika neće biti lak potvrđuje i Savić.

“U Medicinskoj školi u Nišu, koju po tradiciji upisuju najbolji osnovci i za koju je potreban visok prag znanja pri upisu, svake godine bude između 70 i 80 odsto odličnih učenika, a od toga su oko dvadesetak njih sa svim peticama”, kaže direktor Savić.

U Medicinskoj školi “Dr Milenko Hadžić” u Nišu ima osam smerova i 32 odeljenja. Praktično to znači da će se na spisku naći po dva učenika sa svakog smera.

“Ova inicijativa je izuezetan podstrek za učenike  da nastave da rade još bolje, da postižu što bolje rezultate u školi, ali i da se više angažuju kada se radi o takmičenjima”, dodaje Savić. “Zaposlenje u Srbiji za njih je san, a sada će, verujem, početi i da se ostvaruje”.